Ohita en ik hoop dat dit zo is

IBU (Internationale Biterness Unit)

Dit is een internationale fysieke meting die nauwkeurig de bitterheid van een bier bepaalt. De bepaling van de IBU van een bier is gebaseerd op de grotere of kleinere concentratie alfazuur erin, dit zuur is de bitterstof in de hop.

De waarden van deze eenheid liggen meestal tussen de 1 en 150, wetende dat ons gehemelte een bitterheid voelt van maximaal 120 IBU.

Hier zijn enkele IBU-gegevens van bekende bieren op de Belgische markt:

  • Leffe Blonde van de AB-Inbev Groep: 22 IBU's
  • Amberstruik van brouwerij Dubuisson: 25 IBU's
  • Brouwerij Moortgat Duvel: 30 IBU's
  • Westmalle Tripel: 37 IBU's
  • Delta IPA van Brussels Beer Project: IBU 45
  • Duvel tripel Hop (2016) van Brouwerij Moortgat: 50 IBU

Het is belangrijk om te specificeren dat zelfs als deze meting wetenschappelijk is, de perceptie die iedereen heeft van de bitterheid van een bier zeer subjectief blijft. Bovendien kan een bier zijn bitterheid in de mond zien verminderen door een sterke aanwezigheid van suiker, terwijl het een hoge IBU heeft. Om dit te verhelpen zijn er nog preciezere metingen, zoals de RBR (Relative Bitterness Ratio, die rekening houdt met de dichtheid van bieren voor en na gisting (opmerking: en dus het aandeel suiker dat overblijft na gisting, wetende dat de resterende suiker vermindert de bitterheid)

Vorige post
Volgend bericht
Sluiten (esc)

pop-up

Gebruik deze pop-up om een aanmeldingsformulier voor een mailinglijst in te sluiten. U kunt het ook gebruiken als een eenvoudige call-to-action met een link naar een product of een pagina.

Leeftijds verificatie

Door op "Enter" te klikken, bevestigt u dat u de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholconsumptie heeft bereikt.

Zoeken

Zojuist aan winkelwagen toegevoegd